Le Coquelicot

Home Accomodatie Omgeving Tarieven Links Contact
"Le Coquelicot" "De Klaproos"

Omgeving:

“La Cité de Carcassonne” ligt op de rechteroever van de rivier Aude.
Het is de grootste vesting van Europa. In de citadel zijn er veel historische gebouwen en het Château Comtal. Er omheen is een dubbele muur. De buitenmuur heeft 16 torens en de binnenmuur heeft 24 torens.

Het is een stad in een stad. Carcassonne staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks 3 miljoen toeristen...

Carcassonne is vaak "la ville aux deux cités", de stad met de twee steden, genoemd ! De stad bestaat inderdaad uit twee belangrijke delen.
Deze twee delen leven al acht eeuwen naast elkaar:
de boven- en vestingstad, la Cité en de benedenstad, la Bastide Saint Louis.
Carcassonne is vaak 'la ville aux deux cités', de stad met de twee steden, genoemd ! De stad bestaat inderdaad uit twee belangrijke delen. Deze twee delen leven al acht eeuwen naast elkaar : de boven- en vestingstad, la Cité en de benedenstad, la Bastide Saint Louis. De Cité van Carcassonne is vooral bekend als middeleeuwse vestingstad. Al in de 6de eeuw voor onze jaartelling werd deze rotsachtige uitloper van de bergen bewoond, eerst door de Galliërs en omstreeks de 3de - 4de eeuw door de Romeinen die er een vestingstad van maakten. Aan de westzijde van de primitieve vesting is in de 12de eeuw door de burggraven van Trencavel een kasteel gebouwd. In de 13de eeuw wordt Carcassonne eerst door Simon van Montfort veroverd tijdens de Albigenzische kruistocht en daarna ingelijfd bij het koninkrijk. Het uitbouwen van de vesting wordt in de 13de eeuw voortgezet met de bouw van de buitenste vestingmuur en de modernisering van de binnenste vestingmuur. Carcassonne verandert hiermee in een onneembare vesting. Nadat in 1659 de Vrede van de Pyreneeën is getekend, verliest de stad haar strategische positie. In de tweede helft van de 19de eeuw wordt Carcassonne grondig gerestaureerd onder leiding van Eugène Viollet-le-Duc en thans staat de stad op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Montolieu ligt aan de voet van de Montagne Noir in het departement Aude, 15 km ten noordwesten van Carcassonne en is als een amfitheater gebouwd tegen de rotsflank van twee ravijnen. Het ligt hoog boven de imponerende rivierkloven van de l’Alzeau en la Dure. Het plaatsje dankt zijn bestaan aan de stichting van de benedictijnenabdij Saint-Jean-de-Mallast in 800. In de 13e eeuw droeg de stad de poëtische naam Mount a Ouliou (Olijfberg). In de 18e eeuw bouwde Colbert (de latere minister van financiën) er in opdracht van koning Lodewijk XV; de Rijkslakenmanufacture, die tot het begin van de 20ste eeuw voor veel welvaart zorgde. Sinds 1990 is Montolieu boekendorp, daarvan zijn er in Frankrijk officieel drie. In het dorp bevinden zich 15 boekwinkeltjes alsmede een atelier du livre en een boekbinderij.
Montolieu <<   >> Canal du Midi

Montolieu is een beroemd boekendorp zoals Hay-on-Wye in Engeland, Redu in België en het Nederlandse Bredevoort.

Het indrukwekkende Canal du Midi, door de UNESCO op de lijst van werelderfgoed opgenomen, en ontworpen door Pierre-Paul Riquet, is een sterk staaltje van 17e-eeuws technisch vernuft. Het kanaal verbindt de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee en voert u door het centrum van de gastronomisch rijke Languedoc, één van de vruchtbaarste wijngebieden van Frankrijk.
Het indrukwekkende Canal du Midi, door de UNESCO op de lijst van werelderfgoed opgenomen, en ontworpen door Pierre-Paul Riquet, is een sterk staaltje van 17e-eeuws technisch vernuft.
Het kanaal verbindt de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee en voert u door het centrum van de gastronomisch rijke Languedoc, één van de vruchtbaarste wijngebieden van Frankrijk. Vaar met uw motorkruiser, onder de schaduw van de platanen, langs oude en moderne steden, passeer mooie authentieke sluizen, vaar onder boogbruggen door en over aquaducten heen. Aan land kunt u de historische plaatsjes, de vele interessante museu en goed bewaard gebeleven kastelen die Frankrijk rijk is bezichtigen. De keus is uiteraard helemaal aan u; op uw zonnedek van goed glas Franse wijn genieten en de zon in het prachtige landschap zien zakken is een onbetaalbare ervaring!
 
Les Quatre Châteaux
de Lastours <<
  >> Saissac


In het hartje van de Montagne Noire en op 15 km van Carcassonne vormden vier middeleeuwse kastelen de burcht van Cabaret. De plaats ligt strategisch op de weg die loopt van Narbonne tot Spanje.

U kunt in Saissac heerlijk dwalen door de oude straatjes. Een bezoek aan het indrukwekkende kasteel is de moeite waard.
Château de Saissac - Het kasteel van Saissac, een overblijfsel van het katharisme in het hart van de Montagne Noire, zijn de terrassen trapsgewijs geplaatst in een uitzonderlijk landschap dat aan de horizon onderbroken wordt door de bergketen van de Pyreneeën. Het kasteel werd gebouwd in de Xe eeuw, maar de ruïnes die nu nog bestaan dateren uit de XIIIe eeuw en later, toen veranderingen aangebracht werden. Het kasteel was eigendom van een machtige familie uit Saissac. Het was één van de grootste families uit Zuid-Frankrijk en dit sinds de XIe eeuw. Tijdens de kruistochten tegen de Katharen werd het kasteel in 1209 belegerd door Simon de Montfort. In 1862 was het kasteel het slachtoffer van plunderingen. Van de brucht blijven vandaag nog imposante ruïnes over die gedeeltelijk gerestaureerd zijn en verspreid zijn over drie terrassen.
 
Aragon,  dit kleine pittoreske dorpje, waar de huizen fuseren met het fundament, gebouwd als amfitheater op een kalkstenen rots met uitzicht op de beken Trapel en Valletta. Het dorp: bij de plaats waar de drinkbak staat op het plein ziet u een 16e eeuws historisch kruis, vermeld als een historisch monument (kruisiging aan de ene kant en de Maagd Maria met kind op de andere), slenter door de smalle straatjes van dit prachtige authentieke dorp door aan te komen bij de rue du Pont-Levis, waar de overblijfselen van de oude muur van het Castrum kan worden bekeken. Van daar, ga via de rue du Paro naar het kasteel en de kerk. Het kasteel (eind 16e, begin 17e eeuw): De huidige facade is bestaat uit een klein deel tussen de twee vierkante torens. Het kasteel is sterk gewijzigd in de loop der tijd en biedt opmerkelijke elementen in het midden van de gevel: de deur (16e, 17e eeuw) die wordt geflankeerd door twee kolommen rustend op de schatkist met een diamantvormig ontwerp, is een van de overblijfselen van een Bretèche (portierswoning) uit de 15de eeuw. De raamstijlen zijn een aantal jaren geleden gerestaureerd. Uit de middeleeuwen is er slechts een fragment van de muur en een deel grenzend aan de droge gracht bij de fortificatie op de rots die ons herinneren aan de plaats van het Castrum...
Aragon <<   >> L'abbaye de St-Papoul


Ontdek dit kleine pittoreske dorpje, waar de huizen fuseren met het fundament, gebouwd als amfitheater op een kalkstenen rots met uitzicht op de beken Trapel en Valletta.

Gelegen aan de voet van de Montagne Noire, in de Lauragais, tussen Toulouse en Carcassonne, de Benedictijner abdij van Saint-Papoul is een juweel in het land der Katharen ingedeeld onder de Historische Monumenten.
Op 35 km van Carcassonne ligt het dorp Saint-Papoul aan de uitlopers van de Montagne Noire. Het was vroeger een versterkt stadje en heeft haar middeleeuws karakter kunnen bewaren dankzij de kleine straatjes die opgesierd worden met vakwerkhuizen. De benedictijnse abdij die in de VIIIe eeuw gesticht werd door Karel de Grote is gebonden aan de martelaar van Saint-Papoul, leerling van de eerste bisschop van Toulouse. De abdij werd opgebouwd als bisdom door de paus Johannes XXII in 1317. Het kon toen genieten van een glansrijke periode. Het vroegere bisschoppelijk paleis getuigt van de rijkdom van de abdij. De oude kathedraal bestaat uit één beuk uit de XIVe eeuw en een romaans koor uit de XIIe eeuw. De kathedraal trekt heel wat bezoekers aan. De gehouwen kapitelen van de koorafsluiting zijn het werk van meester Cabestany. Het dak is uitzonderlijk en de inspiratie om het te bouwen werd gehaald uit de schubben van een vis, net als bij het dak van de keukens van de abdij van Fontevraud.
 
De Montagne Noire had een klein landje kunnen zijn, dat vergelijkbaar is met Luxemburg. Het heeft een eigen geschiedenis en neemt een heel eigen plaats in in de Languedoc. Er is weinig bekend over dit prachtige natuurgebied. Hier en daar ontdekken we weer een stukje in het Frans en kunnen we onze verzameling gegevens weer uitbreiden. Dat het nog mogelijk is om relatief dicht bij huis een stukje ongerepte natuur te vinden, waar historische overblijfselen getuigen van een roerig verleden en waar de tijd nog stil staat. En nog leuker, waar het mogelijk is om uren te rijden en niemand tegen te komen.
Montagne Noir <<   >> Roquefère


De Montagne Noire is tegelijk de klimaat- en vegetatiescheiding tussen het groene en natte noorden en het droge en hete mediterrane klimaat. Dit maakt het gebied uniek en afwisselend.

Roquefère behoort tot een van de 100 mooiste dorpen van Frankrijk...
Roquefère, dit kleine bergdorp ligt aan de voet van een 12e-eeuws kasteel op een hoogte van 322 meter boven de zeespiegel in de Montagne Noire en behoort tot een van de 100 mooiste dorpen van Frankrijk. In augusteus wordt er ieder jaar een jazz festival gehouden. Niet ver van het dorp ligt de Cascade de Cupserviés - de hoogste waterval van Europa!! Aan uw linkerhand bij de ingang van het dorp, leidt een klein weggetje tot aan cascade de Cubserviès: let op u rijdt er zo voorbij, het beste kunt u parkeren bij de enkele huizen die er staan....
Castelnaudary is waarschijnlijk het meest bekend om haar boerenschotel van bonen met verschillende vleessoorten bekend als Cassoulet. De voorbereiding hiervan kan twee of meer dagen in beslag nemen en het is een geweldig gerecht voor de winter. De traditionele bereiding geschiedt in een aardewerken schaal uit Issel genaamd cassoule, vandaar de naam van het gerecht. Het bevat sperziebonen uit Pamiers of Lavelanet, eend, ganzenvlees in vet, knoflook worstjes, varkensvlees, worstjes uit Toulouse en schapenvlees. Deze ingrediënten worden niet allen tezamen gebruikt, maar slechts een combinatie hiervan. Het wordt geheel op traditionele manier bereid en het schijnt dat het essentieel is dat het in een bakoven wordt gegaard die aangemaakt is met biezen afkomstig van de Montange Noire. In de stad bevinden zich een aantal mooie oude herenhuizen, een gerestaureerde windmolen en een 18e eeuwse vuurtoren. Het is echt aangenaam om een paar uurtjes in Castelnaudary door te brengen onder het genot van een kopje koffie of om te winkelen op de markt. De stad vormt nu een belangrijke commerciële spil voor het glooiende agrarische landschap van Lauragais en omstreken. Net zoals het Canal du Midi destijds in de 17e eeuw van belang was voor het waterverkeer; agrarische en vervaardigde producten konden hierdoor gemakkelijker worden geëxporteerd en de periode werd gekenmerkt door welvaart. Het Grand Bassin in de stad is het grootste open watergebied in het kanaal, 7 hectare groot, en is nu de voornaamste recreatie haven. Het meest flatterende stadsaanzicht is nog steeds dat van het Grand Bassin. Hierdoor het lijkt sprekend op een stad van een Grieks eiland, met haar oude huizen op de rand van de kliffen.

Castelnaudary <<
 
>> Grotte de Limousis


De stad Castelnaudary is gelegen in het breedste deel van de zogenaamde "Sillon Lauragais" in het departement van de Aude tussen Toulouse en Carcassonne, wereldberoemd vanwege naar men beweert het auteurschap van de Cassoulet.

Grotte de Limousis is gevormd door de onderaardse rivier en is van ongelofelijke schoonheid, één van de beroemdste bezienswaardigheden is de 'Lustre', een verzameling witte doorschijnende kristallen.
Deze grotten zijn gevormd door de onderaardse rivier en is van ongelofelijke schoonheid. De grot is nu vrijwel droog en één van de beroemdste bezienswaardigheden is de 'Lustre', een verzameling witte doorschijnende kristallen of aragoniet. De grote kroonluchter heeft een omtrek van 10 meter. De in 1811 ontdekte grot heeft over een lengte van 663 meter verschillende zalen. Hier woonden vroeger de prehistorische bewoners van het gebied, die zijn 'huis' deelde met de holenbeer. In de loop van de eeuwen werd het ook een schuilplaats voor hen die werden vervolgd, zoals de Katharen. In een horizontaal vlak liggen achter elkaar acht grotten. Uitgesleten door de rivier die door het dal loopt waar je zojuist door heen bent gereden. De eerste en de laatste grot zijn het interessantst, de eerste vanwege zijn grootte (100 meter diameter, 15 à 20 meter hoog), de tweede vanwege een grotformatie: een stalagmiet van aragoniet van 4 meter hoog en een diameter van 10 meter. Naar men zegt de grootste in zijn soort in de wereld....
Revel <<   >> Lac de St-Ferréol


De markt van Revel, geclassificeerd als een van de mooiste markten van Frankrijk...

Het meer van Saint Ferréol is gelegen op een zeer idylische plek, met zandstrandjes, lanen die omringd zijn met hoge dennebomen, Engelse tuinen met watervallen en fonteinen.
Keuzemogelijkheid voor onbeperkt bellen (vaste nrs.) en internet € 10,00 p/w.

Alle informatie over het gebied de Aude vindt u op onze andere website door op onderstaande foto te klikken!

Highlights in de Aude